Εκτύπωση

«Πριν την εφαρμογή του νόμου "Καποδίστριας" (1997), τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου υπόκειντο στην καθημερινή κριτική των πεπραγμένων τους και αναλάμβαναν κάποιες δεσμεύσεις έναντι των συμπολιτών τους. Η λειτουργία ενός απομακρυσμένου και, ακόμη περισσότερο, αδιαφανούς οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, που μπορεί να απέχει δεκάδες χιλιόμετρα από τις κοινότητες και τους μικρούς δήμους, με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται κατ' ουσία εν κρυπτώ, αποκλείει την άσκηση έστω και ενός υποτυπώδους ελέγχου στο έργο τους. Οι νέοι υπερδήμοι ευνοούν τη δημιουργία ενός επαγγελματοποιημένου σώματος τοπικών πολιτικών, που, όντας οι εκλεκτοί κομματικών μηχανισμών ή δρώντας κατ' εντολή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, θα νέμονται κατά αποκλειστικότητα την τοπική εξουσία».

Αν αυτά γράφονταν για τον προηγούμενο νόμο, ο οποίος εισήγαγε το νέο όρο των «δημοτικών διαμερισμάτων» (=οι παλαιές κοινότητες), τί πρέπει να υποθέσουμε για τον «Καλλικράτη» (που θεωρείται συνέχεια του «Καποδίστρια», υπό την έννοια ότι και οι δύο νόμοι εισήχθησαν από κυβέρνηση του ίδιου κόμματος και, επομένως, διέπονται από παρόμοια φιλοσοφία, αυτή της αναγκαστικής συνένωσης των υπαρχόντων μικρών δήμων σε ακόμη μεγαλύτερους); Ποιές θα είναι οι επιπτώσεις για ένα χωριό σαν το Βυζίκι μας, στο οποίο ο αριθμός των μονίμων κατοίκων είναι ήδη κάτω από το κρίσιμο όριο (300); Αυτά είναι βασικά ερωτήματα που σίγουρα απασχολούν τους τοπικούς άρχοντες αλλά που μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να απαντήσει με σιγουριά.

Βέβαια, ένας σοφός Βυζικιώτης ...εξ αγχιστείας έλεγε: «Οταν οι ενδείξεις είναι πληθωρικές, η αναζήτηση αποδείξεων καταντάει πλεονασμός». Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι το έργο των εκπροσώπων του Χωριού φαίνεται οτι θα γίνει ακόμα πιό δύσκολο, επομένως θα χρειαστούν τη βοήθεια όλων μας. Το μόνο παρήγορο για μας είναι ότι η Τοπική Κοινότητα Βυζικίου έχει δίπλα της την αμέσως μεγαλύτερη μονάδα, που τώρα λέγεται Δημοτική Ενότητα Τροπαίων. (Δεν μπορεί όμως να πεί το ίδιο και ...η Αετορράχη ή το Λιβαδάκι!)

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο του (υπερ)Δήμου Γορτυνίας στη Δημητσάνα αποτελείτο από 33 μέλη (!), ένα από τα οποία ήταν και ο συμπατριώτης μας Γιάννης Π. Φράγκος. Μία από τις αρχικές ενέργειες του τότε Δημάρχου ήταν η «Συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης», με 37 εκπροσώπους «φορέων» (όπως ο Σύλλογος ...Δράσεων και Διαδράσεων και ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος ...Πατρών!) καθώς και 13 δημότες με τυχαία επιλογή, δηλαδή σύνολο 50. Και είναι γνωστή η (φερτή) ρήση «Οταν θέλεις να μή γίνει τίποτα, φτιάξε μιάν επιτροπή».

Πρώτος εκπρόσωπος της (Καλλικρατικής) Τοπικής Κοινότητας Βυζικίου, ήταν από το 2010 ο Ανδρέας Χρ. Μερεντίτης. Έπειτα από τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2014 τον διαδέχτηκε ο Βασίλης Γ. Νικολόπουλος, εγγονός του Νταβέλη. Ο νέος τότε (και «νεαρός») τοπικός άρχων αυτός θα έπρεπε να αισθανόταν τη μοναξιά που έχουν πλέον επιβάλει στους «τοπικούς άρχοντες» των μικρών χωριών οι πληθυσμιακές κόκκινες γραμμές και οι μεγάλες αποστάσεις από τον δήμο... (Ο Αντρέας, ως ...μπαρουτοκαπνισμένος, δήλωνε αισιόδοξος. Δεν έγινε ποτέ γνωστό τι δήλωνε ο Βασίλης...). Τέλος, στις πρόσφατες εκλογές του 2019 επανεξελέγη ο Ανδρέας Χρ. Μερεντίτης ως εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Βυζικίου.

Όσο για το Καποδιστριακό Τοπικό Συμβούλιο, που προηγήθηκε της ...Καλλικράτειας λαίλαπας, είχε δύο φορές πρόεδρο την Μαρία Παλυβού (2000 & 2006) και μία τον Κώστα Πετρόπουλο (2003),  ενώ τελευταίος Κοινοτάρχης ηταν ο Γιάννης Καραπανάγος (1987-1998).

Μερικά από τα  ...Καποδιστριακά έργα ήσαν:

Ένα από τα πρώτα ...Καλλικράτεια έργα, ήταν η διαμόρφωση της πρώτης αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου σε «χώρο συναθροίσεων τύπου ΚΗΦΗ» (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), που είχε αποφασιστεί στην 1η Λαϊκή Συνέλευση τον Αύγουστο του 2011 αλλά που ήταν εκφρασμένος ...Μερεντέϊκος καημός τουλάχιστον από το 2001.

Ακολούθησαν βελτιώσεις στο μεγαλύτερο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου του Χωριού, από τη Μολόσαινα, το Κάστρο και τις Μηλές μέχρι του Μάγουση και τη Βάναινα, με τη βοήθεια βαρέος μηχανήματος (μπουλντόζας) που διέθεσε η Περιφέρεια (Είχε ζητηθεί από τον Ανδρέα Μερεντίτη και συνεργάτες του σε επίσκεψη στον Αντι-περιφερειάρχη). Σε ορισμένα προβληματικά σημεία, μάλιστα, έγιναν οι απαραίτητες τσιμεντοστρώσεις.

Αντικαταστάθηκε μέρος του κεντρικού δικτύου ύδρευσης, προκειμένου να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα των βουλωμένων (από τα άλατα της πηγής «Πρώτο Παράθυρο») σωλήνων1 και έγιναν περιορισμένες (για καθαρά οικονομικούς λόγους) τεχνικές παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι σημαντικές διαρροές νερού που παρατηρήθηκαν. Επίσης έγιναν και ορισμένα μικρά έργα διευθέτησης των νερών της βροχής που δημιουργούσαν προβλήματα, π.χ. στον Κάτω Μαχαλά.

Επειδή είναι αναμενόμενο ο (υπερ)Δήμος να ασχολείται πρώτα με τα ...μητροπολιτικά κέντρα και επειδή ορισμένα απλά τοπικά έργα δεν μπορούν να περιμένουν, ανέλαβαν δράση οι «Εθελοντές» του Χωριού, δηλαδή οι πραγματικοί «ενεργοί πολίτες». Έτσι, έγιναν επεμβάσεις περιορισμού της υγρασίας που εμφανίστηκε στο κτίριο Ανδρικάκη και ευπρεπίστηκαν οι πλατείες έπειτα από τα απαραίτητα κλαδέματα στα δέντρα τους,

Το Τοπικό Συμβούλιο, τέλος, στήριξε τόσο τις «επίσημες» πολιτιστικές εκδηλώσεις και εορτασμούς (Φεστιβάλ Άκοβας, Εθνικές επετείους, Μνήμη Αδελφάτου) όσο και παραδοσιακές εκδηλώσεις (Χριστουγεννιάτικες-Πρωτοχρονιάτικες γιορτές με συμμετοχή παιδιών, Αποκριάτικα δρώμενα - με επιτόπου επεξεργασία χοιρινών για παραγωγή λουκάνικων και «παστού», κλπ.).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί οτι το 2011 ο τότε νεοεκλεγμένος Τοπικός Εκπρόσωπος του Χωριού μας βρήκε το χρόνο να ανοίξει και μία ιστοσελίδα στο διαδίκτυο - www.byziki.gr - για την αμεσότερη ενημέρωση των συμπατριωτών μας.

ΥΓ

Για την ιστορία, οι Πρόεδροι του Βυζικίου στην περίοδο που υπήρχε η Κοινότητα (1914-1998) παρουσιάζονται εδώ.

________________________________

1 Το πρόβλημα εντοπίστηκε από τον Ανδρέα Μερεντίτη ο οποίος, ως εκπρόσωπος «χωριού δορυφόρου» (ο επιτυχημένος όρος είναι δικός του) έκανε πολλές παραστάσεις στον (υπερ)Δήμο, μεταφέροντας  εκεί ακόμη και δείγματα βουλωμένων σωλήνων! Ο άξιος εκπρόσωπος του Βυζικίου έθεσε προ των ευθυνών της τη Δημοτική αρχή για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα το οποίο απαιτεί ριζικότερη λύση.

: | Τελευταία ενημέρωση : 16 Μάρτιος 2020