Εκτύπωση

Τη χρονιά που ...ξεδίψασε το Χωριό, το 1936, ιδρύθηκε «Εξωραϊστικός Σύλλογος», με προσωρινό πρόεδρο τον δάσκαλο Χαρίλαο Δ. Στασινόπουλο, τον οποίο διαδέχτηκε έπειτα από εκλογή ο γιατρός Χαράλαμπος Ανδρ. Γάκης.

Στα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας του συλλόγου, έγινε η δενδροφύτευση του κεντρικού δρόμου, ο οποίος τότε ήταν σκυρόστρωτος. Πρίν όμως σταθεί καλά στα πόδια του, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βυζικίου διαλύθηκε, αφού στο μεταξύ κηρύχθηκε ο Πόλεμος του '40.

Πέρασαν σχεδόν πέντε δεκαετίες πριν γίνει προσπάθεια ανασύστασης, το 1983, με νέο τίτλο: «Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βυζικίου» και με πρόεδρο ΔΣ τον Ι. Γιαννακόπουλο. Όμως και αυτή τη φορά ο σύλλογος διαλύθηκε για τυπικούς-νομικούς λόγους. Έτσι, στην αυγή της νέας χιλιετίας (τον Απρίλιο του 2000) έγινε νέα επανασύσταση (πάλι με τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες) και με τον ίδιο τίτλο. Πρώτος του πρόεδρος στη νέα περίοδο, ο Πάνος Παλυβός του Σπήλιου (Πίτσηρη), που έμεινε στο τιμόνι για δέκα χρόνια. Τον διαδέχθηκε το 2010 ο Κώστας Δ.Τσαπάρας ο οποίος, στη συνέχεια, παρέδωσε τα σκήπτρα στον αντιπρόεδρο του, Γιάννη Αντ. Κάππο. Στο πενταμελές, πλέον, νέο ΔΣ, συμμετέχουν οι Κώστας Δ. Τσαπάρας (γραμματέας), Κώστας Παναγούλης (ταμίας), καθώς και οι Νίκος Πορτοκάλης και Μιχάλης Περάκης, ως μέλη.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του ανανεωμένου συλλόγου ήταν ο φωτισμός του Ηρώου, της κλίμακας του Αγ. Νικολάου και του Μπαμπινέϊκου πύργου (2000), καθώς και της Παναγίτσας (2001).

agiosThodoras 200x150Μία δεύτερη παρέμβαση του Εξωραϊστικού, διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων, του ξωκλησσιού που υποδέχεται τον επισκέπτη στα ...σύνορα με την περιφέρεια Σταυροδρομίου. Ο όμορφα διαμορφωμένος χώρος, δημιουργήθηκε με προσφορές πολλών Βυζικιωτών στη μνήμη προσφιλών τους προσώπων (Χρήστου Γκιώνη, Γεωργίας Τσιαπάρα, Λάμπρου Παλυβού, κλπ).

Ακολούθησε η κατασκευή  και τοποθέτηση της προτομής του αείμνηστου Ν.Ι. Φλούδα, στην πλατεία απέναντι από το Ηρώο, καθώς και η ανακαίνιση του Λαογραφικού Μουσείου (2002), ενώ έγινε και συμπληρωματική δενδροφύτευση του κεντρικού δρόμου, όπου χρειαζόταν.

Μία άλλη δραστηριότητα του συλλόγου ήταν η επίβλεψη υλοποίησης της επιθυμίας του αείμνηστου Χαράλαμπου Ι. Τοπιντζή να αναστηλωθεί το κελλί στον Ευαγγελισμό, όπου μόνασε για πολλά χρόνια (1943-44 και 1959 μέχρι την κοίμηση του το 2002) ο θείος του (ο γνωστός σε όλους  Βυζικιώτης μοναχός Γεράσιμος, kelli evangelismou 200x150 DSC04979κατά κόσμον Νικόλαος Χαραλ. Τοπιντζής). Την επιθυμία αυτή στήριξε οικονομικά η σύζυγος του εκλειπόντος και η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2004 (Ας σημειωθεί οτι πρόσφατα, το 2013, ενδιαφέρθηκε για την επαναλειτουργία της Μονής Ευαγγελιστρίας και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, ο οποίος πρότεινε στον αρχιερατικό επίτροπο Κοντοβάζαινας, να αναλάβει ως καθηγούμενος).

Τέλος, με ενέργειες του συλλόγου έγινε η αποκατάσταση της αψιδωτής εισόδου στο νεκροταφείο του Βυζικίου, με αφαίρεση του σοβά, καθαρισμό και αρμολόγηση της.pyli-nekro 200x150

Εκτός όμως από τα εξωραϊστικά, ο σύλλογος ασχολήθηκε και με τα εκπολιτιστικά. Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του ήταν η συνεργασία με τον αντίστοιχο σύλλογο του Αγίου Βασιλείου Κορινθίας και το ανέβασμα από αυτόν θεατρικής παράστασης στο Βυζίκι. Έτσι, το Μαρτιο του 2002, στο κατάλληλα διαμορφωμένο και κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Σχολείο, παίχθηκε η (πάντα ...επίκαιρη) κορυφαία κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φον Δημητράκης».

Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε και, έτσι, το καλοκαίρι του 2013 η ίδια «κομπανία» ανέβασε επιτυχώς την κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου «Μπαμπάδες με Ρούμι», που επίσης αποτυπώνει γλαφυρά τα (αρνητικά) σημεία των καιρών αναφορικά με το κυνήγι του χρήματος... Είχε προηγηθεί, από μέρους του Εξωραϊστικού, ανακαίνιση της θεατρικής σκηνής στο σχολείο.

Την ίδια χρονιά, ο σύλλογος οργάνωσε και την Πρώτη Έκθεση Βιβλίου, με μεγάλη επιτυχία:

Ακολούθησε η δεύτερη έκθεση το 2014.

Ο Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βυζικίου, όμως, δεν παραμελεί και την παραδοσιακή Βυζικιώτικη φιλοξενία. Έτσι, εκτός από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Χωριό, τείνει να καθιερωθεί ανήμερα του Αγίου Νικολάου (ημέρα κατά την οποία εορτάζει και ο ίδιος ο σύλλογος) η παράθεση γεύματος στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Χωριού (στο χώρο του Αναψυκτηρίου), ενώ στις 25 Μαρτίου, στον Ευαγγελισμό, ο εορτασμός κλείνει πλέον με τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο με σκορδαλιά, προσφορά του συλλόγου.

Τέλος, έπειτα από πρόσφατη δωρεά ανώνυμου συμπατριώτη, τοποθετήθηκαν σε καίρια σημεία του Χωριού 12 προβολείς. Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου Κ. Παναγούλης και Μ. Περάκης καθάρισαν  τον χώρο του Ηρώου και φύτεψαν λουλούδια, ενώ σχεδιάζεται ο καθαρισμός του δημόσιου δρόμου, από τον ΑγιοΘόδωρα μέχρι τον Άγιο Νεκτάριο.

 

: | Τελευταία ενημέρωση : 16 Μάρτιος 2020