Εκτύπωση

Η βασικότερη δραστηριότητα της Ένωσης ήταν και είναι η έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού «Βυζίκι», το οποίο φιλοξενεί άρθρα και νέα των συμπατριωτών μας και φθάνει στους απανταχού της γης Βυζικιώτες! Πολύ πέρα από τα διοικητικά της Ένωσης και τα «κοινωνικά» των Βυζικιωτών, η ποικίλη ύλη του φωτίζει την ιστορία του τόπου και τη λαογραφία του, ενώ μεταφέρει στιγμιότυπα, ανέκδοτα και ιστορίες δια στόματος των παλαιοτέρων. Παράλληλα, το περιοδικό φιλοξενεί λογοτεχνικές δημιουργίες των συμπατριωτών μας, δίνει βήμα στη νεολαία του Βυζικίου και δεν διστάζει να θίξει θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όταν το καλεί η Ελληνική, κυρίως, επικαιρότητα. Κάθε τεύχος περιλαμβάνει και πολλές φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από το τεράστιο αρχείο του Άγγελου Κ. Γάκη. Τέλος, η ενημέρωση για τις διάφορες εκδηλώσεις, όπως π.χ. το καθιερωμένο ετήσιο Φεστιβάλ της Άκοβας, γίνεται κυρίως μέσα από τις στήλες του περιοδικού.

     

Το οκτασέλιδο πρώτο τεύχος (1959) και το τεύχος του «Ιωβηλαίου».
Ήδη το περιοδικό διανύει το εξηκοστό (60ο) έτος κυκλοφορίας!

 Είχε προηγηθεί - ένα χρόνο πρίν το πρώτο τεύχος (1958) - η ετήσια έκδοση «Χρονικά του Βυζικίου», σε επιμέλεια των αείμνηστων Ν.Ι. Φλούδα και Ν.Α. Γάκη και με συνεργασίες των επίσης αείμνηστων Τρύφωνα Α. Γάκη και Αρίσταρχου Χαρ. Ζευκιλή, για να ακολουθήσει κι ένας δεύτερος τόμος την επόμενη χρονιά. Οι τριάντα πέντε από τις πενήντα σελίδες των πρώτων Χρονικών, γραμμένες από τον Ν.Ι. Φλούδα, έδωσαν και το δείγμα γραφής του πολύτιμου για το Βυζίκι - και όχι μόνο - πεντάτομου έργου «Βυζικιωτικά», που ακολούθησε στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, 1960-1964, για να κλείσει με το «συμπλήρωμα» (5ο τόμο) το 1987. Γιά όλους εμάς, τους ...καλομαθημένους χρήστες του διαδικτύου, των μηχανών αναζήτησης, αλλά και της πρόσβασης σε βιβλιογραφικές πηγές (που σου φέρνουν σε λίγα λεπτά π.χ. το πλήρες κείμενο μιας δημοσίευσης ή ενός βιβλίου), το έργο του Φλούδα φαντάζει εξωπραγματικό...
Πανόραμα-σελίδα

 
Μία άλλη, πολύτιμη έκδοση της Ένωσης, ήταν το καλαίσθητα δεμένο και πολύ εύχρηστο «Πανόραμα των Απανταχού Βυζικιωτών», που τυπώθηκε τελικά το 1992. Ενώ η σχετική προσπάθεια είχε ξεκινήσει από πολύ παλαιότερα, χρειάστηκε ο «μπροστάρης» - όπως τον χαρακτήρισε ο τότε πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Μαθές - που φορτώθηκε το τεράστιο έργο της συγκέντρωσης, ταξινόμησης και του ελέγχου περίπου 1420 οικογενειακών πινάκων, με ονοματεπώνυμο Βυζικιώτη/Βυζικιώτισας, όνομα συζύγου, ονόματα παιδιών, δ/νση και τηλέφωνο! Και αυτός ήταν ο Βασίλης Σπ. Σακελλαρίου, τον οποίο ευχαριστεί στον πρόλογο το ΔΣ της Ένωσης. Παρά τα χρόνια του, το ευρετήριο αυτό εξακολουθεί να έχει τη χρησιμότητά του, αν μή τι άλλο, για τις «γενεαλογικές» πληροφορίες που εμπεριέχει.

Ο αείμνηστος Βασίλης Σακελλαρίου (τυπογράφος στο επάγγελμα) έγραφε, τύπωνε, διόρθωνε, συσκεύαζε και ταχυδρομούσε τα τεύχη του περιοδικού, που για αρκετά χρόνια ήταν  μηνιαίο!  Μπορεί κανείς να φανταστεί πόσες ανθρωπο-ώρες από τη ζωή του διέθεσε ο μακαρίτης για το περιοδικό!

Η Ένωση έχει εκδόσει και τέσσερα ιστορικά ημερολόγια.

Οι αρχισυντάκτες του Περιοδικού, που πέρυσι έκλεισε τα 59 χρόνια του, φαίνονται εδώ!

: | Τελευταία ενημέρωση : 20 Μάρτιος 2020